Diş implantıDiş implantı tedavisi, diş köklerini metal, vidalı uçlar ile değiştiren ve hasar görmüş veya eksik dişleri, gerçek dişlere benzeyen ve gerçek diş gibi çalışan yapay dişlerle değiştiren bir işlemdir. Takma dişlere veya köprüleme işlemine iyi bir alternatiftir.

Diş implantı tedavisinin nasıl yapılacağı implant tipine ve hastanın çene kemiğinin durumuna bağlıdır. Diş implantı tedavisi birkaç prosedür içerebilir. İmplantlar yeni dişler için sağlam bir kök görevi görür.

İmplant nedir?

Diş implantı son 15 yılda diş hekimliğinin gidişatını değiştirdi. Bir diş implantı, bir diş kökünün yerine geçer. Diş kökleri gibi çene kemiğine sabitlenir. Diş kaplamalarını sabitlemek için kullanılır. Hafif, güçlü ve biyolojik olarak uyumlu olan titanyum maddesinden yapılır.

Titanyum maddesi vücut tarafından reddedilmez, diş implantlarının yanı sıra kemik implantında da kullanılan bir maddedir. Titanyumun kemikle bütünleşme özelliği, diş implantının biyolojik başarısının temelidir.

Diş implantları yemek yemeyi, çiğnemeyi, gülümsemeyi ve konuşmayı kolaylaştırır. Bu işlevsellik kişiye sosyal, psikolojik ve fiziksel destek sağlar.

Kimlere yapılır?

Genelleme yapılacak olursa, dişlerini kaybetmiş bir kişi, diş implantlarına adaydır. Ancak, diş implantlarının uygun olup olmadığını etkileyebilecek bazı durumlar ve hastalıklar olduğundan, hastanın sağlık durumunun iyi olması önemlidir. Örneğin, diyabet, kanser,, sigara, aşırı alkol tüketimi veya diş eti hastalığı, diş implantlarının kemiğe kaynaşıp kaynaşmamasını etkileyebilir. Diş hekiminin, reçetelenmiş, alternatif (bitkisel) veya reçetesiz olsun, hastanın aldığı tüm ilaçlar ile birlikte tıbbi durumu (geçmiş ve şimdiki) hakkında her şeyi bilmesi önemlidir.

İmplantların nereye ve nasıl yerleştirildiği, genel olarak ağız ve çenenin detaylı bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Bilgisayarlı görüntüleme yardımıyla planlama yapmak, dental implantların kemik içinde tam olarak doğru konuma yerleştirilebilmesini sağlar.

Diş İmplantı: Tedavi Aşamaları

Diş implantı tedavisinin nasıl yapıldığını adım adım inceleyelim.

İlk Muayene

İlk muayene sırasında, kapsamlı bir diş muayenesi yapılır, ağzın panaromik röntgeni veya 3 boyutlu tomografileri çekilir, diş ve çene kemiklerinin durumu saptanır.

Bundan sonra, diş hekimi önerilen tedavi planı, işlemin adımları, zaman aralığı ve iyileşme sırasında ne yapılması gerektiği hakkında hastaya gerekli bilgileri verir. Hastanın diş ve çene kemiği yapısına göre uygun planlama yapılır.

Cerrahi Aşama

Planlamadan sonra implant tedavisinin cerrahi aşamasına geçilir. Cerrahi aşamada implantlar çene kemiğine yerleştirilir. Cerrahi tekniklerin gelişmesi ve hekimin tecrübesi ile bu işlem giderek daha kolay yapılmaktadır. Cerrahi işlemde sırasıyla şu adımlar uygulanır:

  • Kemiğin üstünde diş eti kaldırılır
  • Kemik içine bir implantın yerleştirilmesi için bir yuva açılır
  • İmplant yerleştirilir
  • Diş eti dikilir

Günümüzde dikişli yöntem daha çok tercih edilmektedir ancak dikişsiz yöntem de mevcuttur. İlerleyen zamanlarda dikişsiz yöntemin yaygınlaşması beklenmektedir.

Her bir implant için işlem süresi 10-15 dakika sürmektedir. İşlem lokal anestezi altında yapılır.

Geçici Protez Aşaması

Cerrahi aşama sonrası kaplamalar hemen uygulanmaz. İmplantların kemiğe kaynaması ve cerrahi bölgenin iyileşmesi için belirli bir süre gereklidir. Alt çenede 1-2 ay, üst çenede 3-4 ay beklendikten sonra sonra aşamaya geçilir. Bekleme sürecinde implantların üstüne geçici protez yerleştirilir. Geçici protezler işlevsellikten çok estetik amaçla kullanılır. Cerrahi işlemden 7-10 günlük süreçte protez yerleştirme işlemi gerçekleşir.

Kalıcı Protez Aşaması

İyileşme sürecinde, kalıcı protezler özel planlama ile üretilir. Cerrahi bölgenin iyileşmesi ve hekimin de onayıyla kalıcı protezlerin yerleştirilme aşamasına geçilir. Hazırlanan protezler kalıcı olarak yerleştirilir.

Diş İmplantının Avantajları

Diş implantlarının birçok avantajı olduğu için popüler bir tedavi yöntemidir.

  • Dişlerin görünüşü ve verdiği his doğaldır.
  • Kemiğe kaynadıkları için kalıcıdırlar.
  • Konuşma bozukluğuna yol açmazlar, çünkü takma diş kullanan insanlar için ortak bir sorun olan takma dişler gibi kaymazlar.
  • Kemiğe kaynadıkları için rahattırlar.
  • Takma dişlerle belirli yiyecekleri yemek zordur. Diş implantlarında böyle bir sorun yoktur, doğal dişleriniz kadar iyi işlev görürler.
  • Dişsizlikten kaynaklı işlev sorunlarını giderdiği gibi estetik kaygıları da giderir. Bu da kişinin özgüvenini arttırır.
  • Uygun ve düzenli bakım ile ömür boyu kullanılabilirler.

Diş İmplantı: Sıkça Sorulan Sorular

Neden bu kadar çok insan diş implantlarını tercih ediyor?

Diş implantları eksik dişler için en doğal görünümü ve hissi veren çözümdür. Diğer diş protezi seçeneklerinden farklı olarak, diş implantları konuşurken, gülerken veya yemek yerken kaymaz.

Diş İmplantlarının maliyeti nedir?

Hiçbir hasta diş implantı tedavisi aynı şekilde işlemez, bu nedenle maliyet özel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişecektir. İhtiyaçlarınızı ve bunlarla ilgili ücretleri en iyi şekilde belirlemek için kliniğimizde detaylı bir muayene yapılmaktadır.

Toplam süreç ne kadardır?

Her hasta farklıdır. Gerekli teşhisi tamamladıktan sonra diş hekiminiz, işlemi tamamlamak için tahmini süreyi içeren bir tedavi planı yapar. Toplam tedavi süresi gereksinimlerinize, tıbbi geçmişinize, çene kemiğinizin sağlığına ve kullanılacak teknik ve malzemeye bağlıdır.

Diş implantları güvenli midir?

Son 15-20 yıldır kullanılan diş implantları güvenli bir tedavi yöntemidir. Ancak herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, komplikasyonlar olabilir. Bilgili, iyi eğitimli bir diş hekiminin seçilmesi, komplikasyonları en aza indirmeye ve ortaya çıkması durumunda tüm sorunların ustaca ele alınmasına yardımcı olacaktır.

Acılı bir tedavi mi?

Tedavi sırasında uygulanan lokal anestezi ve evde bakım için verilen talimatlar sayesinde acı en aza indirilir. Hastalar genellikle, ertesi gün işe ve günlük aktivitelerine geri dönebilirler.