Kanal tedavisiKanal tedavisi, çürümüş ve iltihaplanmış bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dişte sinirleri ve kan damarlarını içeren pulpa hasan gördüğünde uygulanır. Kanal tedavisi sırasında pulpa çıkartılarak diş temizlenir, diş kanallarına müdahale edilir ve çıkarılan pulpa yerine diş dokularına uygun bir malzeme ile doldurulur.

Hastaların genel yanılgısı kanal tedavisinin acı çektiren bir tedavi olduğudur. Ancak bu yanlıştır. Kanal tedavisi sırasında hastanın hissettiği acı bir dolgu işleminin verdiği acı kadardır.

Pulpa nedir?

Dişin orta kısmında bulunan yumuşak dokuya pulpa denir. Pulpanın içinde kan damarları ve sinir hücreleri bulunur. Bu sinir hücreleri sıcak ve soğuğa duyarlıdır.
Çürük, diş kırılması ve uzun süre tedavi edilmemiş diş eti hastalığı durumlarında pulpada bakteri birikmeye başlar. Bakteriler pulpada enfeksiyona ve apseye neden olur.

Kanal Tedavisinin gerektiğini gösteren belirtiler

  • Dişin sıcak ve soğuğa aşırı duyarlı olması
  • Diş etinde şişlik ve hassasiyet
  • Dişteki renk değişiklikleri
  • Çiğneme sırasında şiddetli diş ağrısı

Kanal Tedavisi Süreci

Kanal tedavisi dişteki hasara bağlı olarak bir veya daha fazla seansta gerçekleştirilir.

Anestezi

Tedavinin ilk aşamasında kanalların durumunu görüntülemek için röntgen çekilir ve enfeksiyon olup olmadığı tespit edilir. Hastanın kendini daha rahat hissetmesi için tedavi bölgesine lokal anestezi uygulanır. Doktorunuz, tedavi alanını kuru tutmak için lateks koruyucu bez kullanabilir.

Pulpanın çıkarılması ve kanalın temizlenmesi

İkinci aşamada pulpanın çıkarılabilmesi için dişe bir delik açılır. Pulpa enfeksiyon kapmış sinir dokularıyla birlikte dişten çıkarılır. Çıkarma işleminden diş kanalını iyi bir şekilde temizlemek ve kapatma işlemini doğru bir şekilde yapabilmek amacıyla kanal genişletilir. Kanal doldurulmadan önce tamamen temizlendiğine emin olunur. Eğer birden fazla seans gerekiyorsa açılan kanal geçici dolgu ile kapatılır.

Kanalın doldurulması

Temizleme işlemi bittikten sonra kanalın doldurulmasına geçilir. Bu adım için anesteziye ihtiyaç olmayabilir. Geçici bir dolgu yerleştirildiyse dişin içine erişim sağlamak için bu çıkarılır. Bir kauçuk bileşiği dişi doldurmak için kullanılır.

Restore

Kanal tedavisinin son aşaması dişi restore etmektir. Diş geçirilen iltihaplanmadan ve yapılan işlemlerden dolayı zayıfladığı için gelecekteki hasarlardan korunmalı ve normal işlevine döndürülmelidir.

Kanal Tedavisi sonrası diş bakımı

Kanal tedavisi sonrası diş bakımına özen gösterilmelidir. Tedavi tamamlanana kadar sert yiyecek tüketmekten kaçınmalısınız. Son tedavi seansından sonra dişinizde ağrı olmaz ancak hassasiyet görülebilir. Herhangi bir rahatsızlığı gidermek için ağrı kesici kullanılabilir. Ağrı kesici kullandıktan sonra hala ağrı veya şişlik varsa doktorunuza başvurunuz.

İlginizi çekebilir: Diş İmplantı